Friday, June 12, 2015

Bangi ---> Melaka ---> Johor ::::> Capek bangatt

Sabtu lepas ade dua kenduri. Di dua negeri. Nasib baik negeri negeri tuh berjiran. Fuh..

So, Bangi ---> Melaka ---> Johor ::::> Capek bangatt..

Kat Melaka kenduri member sekolah. Pastu ke Johor sebab kawan kepada kawan aku ade buat kenduri kahwin. So aku kire menemankan lah. Dan alang-alang ke sana, kite pon decide nak pusing-pusing kat area situ. Parit Raja..

Hurm..Tak pusing mana sangat pon, sebab sampai ke tempat kenduri kat Parit Raja tu pon dah hampir nak habis dah majlis. Kelakar je. Lagi 10 minit nak pukul 4, baru kitorang sampai. Nasib baik lauk banyak lagi(perut dah kebulur). Lepas salam-salam amik amik gambar ngan pengantin, terus serbu meja makan. Amik makanan. Giler lapar. Time tu orang dah tade amik makanan dah. Tayah beratur, terus boleh amik lauk masuk dalam pinggan. Tade la tade orang langsung. Orang-orang yang tinggal bawah khemah sume kendarat/sedara mara/jiran je.

Tak habis makan lagi, pengantin dah nak chow buat outdoor Photoshoot dah.

Nampak tak kat situ yang kitorang dah lambat sangaaaat sampai. Nak wat cane, dari Melaka ke Johor jauh sangat jaraknye. Dan, gaya pemanduan aku tak serupa michael schumacher yang boleh berdesup desap yang tinggal hanya asap kereta langsung tak nampak. So, terima je lah hakikat.

Kat kenduri ni la first time nampak pisang goreng dijadikan sebagai salah satu menu untuk majlis perkahwinan. Unik! Dan yang bestnyer, first time aku di kenal dan rasa sambal kicap johor. Sedap weih!!! Tsk..terngiang-ngiang kat memory cache pale otak. Pergh! Sedap!

Sengetkan la kepala korang.....


Orang tak ramai. Karaoke pon dah bungkus-bungkus nak balik. Pengantin pon dah pergi photoshoot. Kitorang? still stay kat meja makan.

dah tak larat nak hangkut badan masuk balik dalam kereta.

lepak la kejap. Amik udara segar.

berbual-bual sikit ngan mak pengantin. Sambil-sambil tu top up makanan. Ngunyah-ngunyah dulu. Kerepek dia pon sedap.Aku ngan tak malu pon tanya mak pengantin kalo aku boleh amik satu balang kerepek yang memang ade atas meja kitorang untuk di buat ngonyel-ngonyel dalam perjalanan balik.

lepas tanya terus rasa cam malu giler. Kot die mak sedara aku boleh la aku tanya gitu. Ni ngan mak kawan kepada kawan aku plak tuh. Nak tersipu lebih-lebih perahu dah terlajak. So, go through till the end je la.

Makcik tu pon kasi what!. Ko hade?

lepas menerima je balang kerepek dengan muke tebal bertepek-tepek senyum sumbing lebau tak hengat dunia, angkat montot, terus gerak masuk kete gi check in hotel.


sekian


Saturday, May 23, 2015

Aulad: mid year exam = headache

Exam...

Kalau aku amik exam, aku stress! 

tapi nak tau tak

Menjaga budak tadika jawab exam = stress kuasa lapan !!!!!!

Minggu lepas dari 18 sampai 20 haribulan bebudak Aulad exam

Sebelum start exam, aku dah psycho diri aku siap-siap:-

Apa nak jadi ngan bebudak kelas aku punya kertas pon jadi lah. Kalau diorang tanak jawab time exam pon biarlah diorang tak nak jawab, pandai2 la aku panggil diorang balik buat sama-sama ngan aku pas habis exam nannti. Suka hati diorang la. Sebab aku tau, kalau aku harapkan semua bebudak kelas aku jawab semua soalan time exam adalah sesuatu perkara yang hampir agak mustahil. So, dari aku lagi memeningkan kepala aku, baik aku go with the flow. . . . . . . relax~

Setiap hari ade 3 paper. For 3 days

Hari Isnin paper BM, Jawi, Akhlak. . . Okay la diorang jawab. Walaupon bila aku terangkan ape yang nak kene jawab untuk soalan no.1, ade yang pergi jawab soalan no.2. Dan dah tentu tentu lah salah. Stress kejap kat situ. Banyak kali jugak la aku repeat, " Anak2, tengok soalan no.1 . Kalau tak tau soalan no.1 kat mana, tengok depan! Tengok kat mana jari teacher tunjuk ni!. "...Ada jugak lagi yg tak jawab soalan no.1, die bantai lagi pergi kalerkan soalan no 2 dan aku tau kalau aku biarkan diorang terus kaler soalan no 2 tuh, kompem semua salah. Sigh.. Sabar je la. Nak buat macam mana? Amik eraser, padamkan balik ape yang diorang kaler, tunjukkan soalan yang betul dan guide diorang. Hampir satu kelas memerlukan one on one guidance. Masuk paper ke 3, diorang dah dapat rentak. Aku pon lega.

First day, okay lagi. Tak stress sangat
2nd day: Hari Selasa paper English Tauhid, Arabic. Ingat hari ni boleh la relax sebab semalam bebudak kelas semua macam dah dapat rentak. Tup2 ade la pulak yang meragam. Aduh..Aku kalau bab2 meragam ni agak lemah. So, sape yang meragam tu, aku biarkan diorang settle down dulu, sebab kalau aku layan diorang meragam, laaaagi la meragam = aku stress. So, go through je exam dengan the rest of the class. 

Ya Allah! 2nd day punya kes membuatkan aku rasa macam nak nanges! sakit kepala kejap! 
1. Budak meragam(2 orang)
2. Ade yang main2 jawab exam. So aku kene duduk sebelah die go through sama-sama
3. Ade yang tak paham instructions walaupon dah terangkan berkali-kali. so  aku kene duduk sebelah diorang and go through sama-sama
4. Ada yang menconteng kertas exam. Sakit hati aku!
5. Ade yang terkencing dalam kelas. Seluar lencun! baju basah! terpaksa mop kelas beberapa kali. Rendam seluar dan baju yang kene kencing. Cari baju spare untuk dipakaikan. *Sigh*
6. Ade yang tertumpahkan air 
7. Lepas lap, dia tumpahkan lagi air. Mop lagi!
8. Budak yang meragam tadi lepas diorang settle down, guide diorang jawab kertas periksa
9. Lepas habis 3-3 paper, diorang main. Dan gaduh. Dan menangis. Dan merajuk. Dan main. Dan gaduh. Dan menangis. Dan merajuk. Pujuk. Salam Balik. Nasihat. Tegur. Main balik.
10. Aku pening kepala~~~

3rd day: Semalam was a disaster.! So hari ni, aku expect the worst. Nak2 lagi hari ni ade paper Math. But, surprisingly diorang agak behave hari ni. So, aku pon tak stress.

Dan Merdeka! 

Hari Khamis exam Seni. Ask diorang lukis rumah, kereta, awan, pokok...and most of them did fairly well. I'm impressed! And pretty excited of their drawings *heart* *heart*








Menghandle budak-budak 5 tahun exam bukanlah sesuatu perkara yang senang. Bukan macam orang dewasa jawab exam; cikgu kasi kertas exam, murid jawab sendiri. No no no !. Most of the time, these little cuties need us to sit beside them. And to guide them on how to answer the questions. Be it match or circle or colour to the correct answers. Not giving them the answers(that's solely on them). Just giving them the way to answer it.

I'm glad that it's over~

Friday, March 6, 2015

Qalbun

The heart

is really mysterious

I don't even understand my own

more now than ever

it keeps on hovering on that day

that moment

of 21st September


sigh



Monday, February 23, 2015

Too old for boy band. . . . . . or is it?

These days....

I'm really into One Direction. Not the boy band itself (I'm feeling too old for that), but seriously, their songs are good. Really am enjoying it..

That makes me thinking....

And reminiscing

of the boybands of my generation

And I still remember of goo goo gaa gaa -ing over them.

They are da bomb back then  *sigh*

BACKSTREET BOYS: My school friends introduce them to me. This is when I was standard 5/6. During the 'As Long As You Love Me' period...Oh man! we even made fan fictions about them (It was fun though)


NSYNC



WESTLIFE








PS:  that dude is hot *grin*






Monday, February 16, 2015

There are things that you should absolutely stay away from!

I still bought manga during my UNI years. So, one day I bought one set of Paradise Kiss manga(vol 1-4) from Kinokuniya(I stumbled upon those mangas and they kinda beg me to buy them so I ended up owning it  :P).

Anyway...the story line of that manga was about fashion. And the main female character ended up having a really cute short hair fringe. Like picture below:-


See! the hair fringe is cute right??

So, this one fine evening, my sister ask me to cut her hair.

And I gladly accept it thinking that my skills were good enough. *smug*. How hard can it be? you just cut the hair !

So...scissors out, hair ready, the cutting begins...

And ......

I kinda have a little tiny bit problem...nothing big. Just that I kinda never got the balance right. The hair always ended up having one side shorter. And when I cut the long side to balance it, the shorter side became the long side......no idea why....

After cutting, and more cutting, and more cutting, and more cutting, and more cutting, and more cutting, and more cutting, and more cutting, and more cutting, and more cutting, and more cutting, and more cutting, and more cutting, and more cutting, and more cutting, and more cutting........and I kinda give up trying...

My sister ended up having a short hair ~. Like short short hair...

Then, I kinda remembered this Paradise Kiss character with it's cute fringe. So hey, I can make my sister look cute!

Let's do that! Let's make her look cute!!

So I cut the front hair insisting that it will look much much much better

Snap Snap Snap.....Done!!!

Hurm....

She really did look cute . . . . . . . . . . . .

reminds me a bit like Abu Bakar Ellah's style. Tempurung kelapa style~  short at the back, Short infront



That night, I cried hard...because I kept on laughing.
I think my sister was having tearless cry....because of her hair....


PS: I'm laughing the whole time writing this post. Remembering her freaking hilarious hair!! what a jewel to my memories :))