Tuesday, July 8, 2014

Perth 01 - Touch Down & GO !

First time travel ngan kawan2, rasa excited teramatle sangat. Mak ngan ayah bile dengar aku nk g Perth ngan member, mampu geleng kepala. Nak larang tiket dah beli. Mohon ampun! Anakmu nak lihat dunia..teeheeeeheee...

Jadinye, berlepas naik Air Asia. Tadak check in bag. Sume mende di hangkut masuk naik atas kapal terbang. Limit hand carry 7kg kan? tapi lepas jee..nak jimat punye pasal. Gayah siap buat sandwich lagi utk bekalan kitorang dalam kapal terbang tu. Nampak tak kitorang punyer berkira punye la nak jimat cermat....tapi pon dah naik kapal terbang tu, tak brape nak terasa nak makan sangat. Sebab ngantok. 90% aku tak sedar sebab ZzzzZZZ. Bile tido, perut pon tido gak..

sampai kat Perth dalam 5.30 pagi camtu. Okay..ni nak bagi tau mende penting bile sampai kat Airport Perth tu. Lepas claim beg(ktorang tade nk tunggu beg datang sebab sume hand carry), ade satu pit stop untuk cek beg-beg kot kot ade bawak mende2 yang terlarang. Terutama makanan. Habis semua beg kitorang kene punggah. Ade la dalam 20/15 minit gak makcik officer tuh cek. Kesian kat orang2 blakang kitorang(kami group pertama dalam barisan dan hanya ade satu je counter yang bukak). Ada gak barang kitorang yang kene rampas tak hengat ape tapi makanan la pon (check kat blog tikah-->semua makanan kami lepas, kecuali mushroom soup.. bcoz it contains milk & produced in Malaysia ).

Done cek menge cek..let's GO!!!

Blom boleh lagi....pasal kedai car rental bukak pkol 9 pagi. So kitorang lepak2 je la dulu kat Airport yang lengang tuh..

Muke masing2 dah terlebih dose excited..kikiki..

Bile tade keje buat ape kawang-kawang? POSE!!  itu la keghoje hampir semua minah2 sa-antero-dunia




Agak2 dah masa dah nak time, kitorang pon gerak ke Bayswater car rental naik Taxi. Cost=AUD35

Dah sampai, tapi kedai tak bukak lagi..tunggu je la, nak wat apo loie..SNAP SNAP SNAP..



Kedai bukak, masuk kedai, cakap dah book, isi borang, swipe CC, orang kedai tunjuk kete, kasi kunci, drive.....tau tak first time nak drive kete sewa ni, perasaan die tersangatlah nervous. Sebab kete sewa. Thank god perasaan tu hanya untuk beberapa minit je, sebab lepas tu dah lek dah. Dah jadi Da Boss dah..Guess who's the driver? Me!! And I loved it! Coz I got to control things...
Da Bomb - Toyota Corolla Hatchback. I Freakin Love it!
The scenery along the way


1st destination: Lake Clifton, Mandurah. nak tengok thrombolites a.k.a Living Rocks




Inilah batunye yg semakin lama semakin membesar..


2nd destination: Bunbury for lunch.

Pusing2 town ni nak cari port nak makan. Skali nampak beach, pastu siap ade kawasan picnic lagi kat beach tu. Kerusi+meja+air sume siap lah! Emmmmmm...sampai sekarang masih lagi terbayang2 keadaan die. serious fefeeling sangat de best best best. Makan makanan yg diimport dan siap boleh terus makan dari Malaysia sambil ditiup angin sepoi2 bahasa(sepoi sangat sampai nak terbang tudung ngan makanan, gigi pon terketap2 dek sejuk kek angin sepoi tuh). Pergh..one of my fondest memories during the travel


Makan sudah, kitorang terus ke tepi pantai..Perghh...indahnye ciptaan Allah!!Subhanallah.

gerak ke 3rd destination! tapi on the way nak keluar town Bunbury, sekali kene tahan Polis trafik. Banyak gak ar kete2 depan kene tahan ke tepi jalan. Cuak sehh..aku budak baik, mana pernah kene tahan2 ngan polis nih(bluek). Benti kat bahu jalan, jantung dup dap dup dap..isk, tak sampai separuh hari kot kat Perth ni, jangan buat hal sudah. Officer datang je kat kete, terus tanya "Did I do something wrong?" officer-->"owh..just a randomn test"...huh..? test kemende..? skali die soh aku blow kuat2 kat tiub putih sampai die kata stop. Paru2 tak berapa nak kuat gamaknye sebab die blom kate stop lagi aku dah takde angin nak hembus kasi keluar..and I passed the test! okay, mungkin aku tak sepatutnye kate mende ni, tapi aku serius excited buat alcohol test tu okey! And I still got that white tube with me!!

3rd destination: Busselton Jetty : "the longest wooden jetty in the southern hemisphere, stretching almost 2 km" bak kate tikah


serius panjang woooo...serius kagum woooo...



kat hujung jetty tu ade Underwater Observatory=Entry AUD11 per pax.
Underwater Observatory+return train journey=AUD29.50/pax
Jalan2 di jetty=jalan kaki, sila bayar AUD2.50/pax

kebetulan time tu cam tade orang jaga kat gate. So kitorang pon main masuk je. FOC. kikikiki..tak gi sampai ke hujung pon. Sampai suku jetty sudeyh. Penat woo..Manyak lagi perjalanan kitorang nih!

4rth destination: Margaret River untuk:-
a) The Margaret River Chocolate Co.
b) Bettenay's

The Margaret River Chocolate Co. tu kilang cokelat. Ya Allah!! rambang weih mata tengok manyak nau cokelat. Amik tu gi taste test, amik ni gi taste test. Beli tak jugak..mengetest rasa je..kekekek..



Pastu gi Bettenay's. Orang tu jual wine. hahahah..nape gi tempat wine ek? entah le. tapi ya Allah, view die...umph umph umph..


5th destination: Augusta for Cape Leeuwin Lighthouse and check in Lodging.

Cape Leeuwin Lighthouse. "kami sampai lebih kurang 4.40pm.. since dah nak tutup sangat2, En. Penjual ticket tu bagi discount, pay only for 2 pax. kalau tak kena bayar in total AUD5x4=AUD20, dah jimat AUD10 kat situ" <----quote dari="" p="" tikah="">
hujan renyai2..sejuk...tapi bestnye Ya Allah tak dapat nk cerite..Okay, kat Cape Leeuwin ni, kitorang dapat tengok pertembungan diantara Indian ocean dengan Southern Ocean. Ya Allah! Subhanallah! tersangat sangat sangat indahnye ciptaan Allah!! Aku try amik gambar nak menunjukkan betapa cantiknye pertembungan dua laut ni tapi sayang, skill aku LEMAH!!NOOB punye orang. Time tu rasa marah sebab tak dapat nak amik gambar yg cantik. My picture doesnt do them justice!




Grrr..Geram..last2 give up. Baik aku tangkap gambar gune pale otak aku..Oh perasaan time tu, dengan hujan renyai2nye, dengan ombak besarnye, dengan sejuknye--> GEMBIRA! TENANG!

bergambar sakan dalam tu sampai orang Cape Leeuwin Lighthouse tuh soh balik. Dah kuar gate pon kitorang still lagi bergambar sakan. kikiki..


off to clovelly holiday units untuk bermalam!

So perjalanan di Perth pada hari ini lebih kurang 310KM. Tu tak termasuk pusing2 town ngan kampung2 lagi..


Sunday, June 22, 2014

Perth 00 - make it happen!

Nah! lepas je aku buat entry sebelum ni, terus je berusaha ketepikan kura kura gabak tuh. Excited punye pasal. Booster dah kasi minum..

Alkisah

Suatu hari time tengah kerja(time ni masih lagi di HP), dapat satu sms dari sorang member MMU dulu tanya sape nak ikut pergi Aussie. AA tgh promo. Harga 500++ return.

Aku angkat tangan. Dalam hati. Kot aku angkat tangan betul-betul kat tengah-tengah opis tu, mau bos kasi jelingan maut satu das.

Time dok-dok angkat tangan beria nak pergi tu(dalam hati walaupon), otak terpikir gak, ade ke aku ni duit nak ke sana.? Tapi!! timing nak pergi naik flite bersuka-sakan ke sinun ade setahun lagi gap-nye. Mmaka dengan yakinnye send reply kate nak pergi kat member. Ikat perut sudeyh lepas nih. Bawak bekal pergi opis bapak banyak boleh jimat woo!

Selain aku, ade 4 lagi member yang angkat tangan tak termasuk penyampai posto. So, total yang nak pergi ade 6 orang. Wiihuu~

Tapi akhirnye yang betul-betul pergi berjimba hanya 4 orang.Jer. Weii~


Dalam beberapa minggu/sebulan/ dua bulan sebelum tarikh berlepas, Gayah ajak meeting. Plan itinerary ke Perth nanti. Dalam hati aku cam agak pelik bile Gayah ajak. Nape plak nak plan plan itinerary bagai nih? Tak paham aku!! Kalo main terjah je takleh ke? Agak bongok jugak la kalo dipikir-pikir kan balik.Ceh. Tak payah kome nak geleng2 kepale sangat. Bio le si hingusan dolu2 tu , budak noob baru blajar nak gi travel macam gini le atenye...

Dalam meeting, Gayah je yang bentangkan kertas kerja die. kitorang yang lagi 3 orang ni hanya angguk-angguk kepala setuju je semua ape yang Gayah cadangkan. Pergh. Time tu kagum dengan Gayah. Berwibawa!

Dalam beberapa minggu sebelum nak gerak, aku tolong-tolong gak la Gayah settlekan mende-mende lain. Jenis hati cepat kesian kalo tengok Gayah je yang buat keghoje. Ceh. Macam bagus. Padahal excited. Dan padahal nak jugak chip in jadi deciding factor. Keh...So, tugas yang aku sendiri pandai-pandai lantik nak buat;-

1)book accommodations (AUD63/person)
   - clovelly holiday units= AUD120/night (2 bedrooms) @ Augusta
   - Cervantes Lodge(4-Bed Dormitory Room)= AUD33/person @ Cervantes
2)book kereta sewa (AUD53/person)
   - Bayswater car rental= AUD 212/4 days (where my love for Corolla Hatchback begin)

Tang Visa Cik Gayah berwibawa kite yang handle. Go Gayah!!

Nah aku tempel itinerary kalo ade yang berminat. Walaupon cam dah lapuk giler kan...



Jadi, sume dah solosai, moh le kite gerak ke Perth

Depart from Malaysia: 1st October 2011, 11.40pm hari Sabtu 
Depart from Perth: 9th October 2011 hari Ahad

Go Go Go..!!


this and that

warghhhh....

lamanye tak tulis kat blog ni!!!
idea nak tulis banyak
cumenye tinggal dok diam diam bersarang dalam pale otak je la
dah rasa cam pergerakan kure kure je data data CPU otak nak transfer kat sini
patut kene tambah bandwidth
atau kasi booster kat kure kure tu soh cepat jalan

kesian kura kura kene ejek


Dalam sebulan dua ni dok pikir nak cite ke tak nak pasal trip ke Perth 3 tahun lepas.
ye....
admit dah tak relavent punye info plus atikah pong da cite kat blog die(penyebab kedua tak tulis trip Perth tu 3 tahun dulu time info data masih fresh out from the oven. Penyebab utamanye = kura kura gabak dok buat roadblock)...
tapinye rasa cam sayang sebab trip Perth tu banyak meninggalkan kenangan. Sangat2..

humm..

wokeh...

nak cite gak ah nanti

nanti nanti

nanti nanti nanti

but first kene bawak cik kura kura dok tepi jalan. Tamo hadang hadang dah..



Sunday, February 2, 2014

Reminiscence; Reply 1998

I'm currently watching Reply 1994. It's been a while since I've watched drama (coz all I ever watched nowadays were reality tv or variety shows) and  from the review given, they say that this was a good drama....So might as well slave myself watching this.


I still havent finish it because it was too long(I dont have the stamina to watch all the episodes through the day and night nonstop like I used to. Must be the age =_= ...... ). There are about 21 episode and I'm about half way through but so far the drama was goooood. The acting was very good.LOve love the way they act. The casts were great and there were quite numbers of scenes that could makes women go jelly(mmm hhmmmm)^^.

There's drama, humor, tears, humor, drama, sports.....and lots of guessing....and friendship!

anyway.... when I watched the first episode, all those props in the drama got me feeling a bit nostalgic. I was kinda being taken back to my high school. Oh those days...goshh....

I know that the year stated in the drama was 1994 and I was 9 during that year and shouldnt have any corncern what so ever regarding highschool, but the feeling was the same. Those were the days where internet and handphones/smartphones havent taken over mankind yet.

Anyway. This drama makes me miss my highschool year. So much! . Makes me remember all the little details that was kinda forgotten.


  • Like how I took my sister's walkman and bring it with me back to my school/dorm.
  • Buying Modern Love cassette album from my senior coz she don't want the album any more.
  • The small talk with my dorm mate just because of the walkman.
  • The stress/anxiety of trying to hide the walkman from teachers/prefects coz it was 'illegal' on the school/dorm ground.

Then come the era of Auto Scan FM Radio. But we simply call it transistor. It was cheap, easily broken, but thank god it was cheap, very mini. Which was a good thing. Easier to hide.Coz it was still illegal. But even if it got confiscated, we just bought a new one. Heh..


God.........I still remember studying for exam on Sunday, on my friends bed, at the dorm, with my friends, sharing earphones listening to the countdown on hitz.fm. ()

or the one when I just simply walking back to dorm from night prep with those earphones still stucked at my ears. Humming along with the song. Very care less to the surrounding (now that I think about it..).

One of my fondest memory. Ever.

PS: The drama kinda reminds me of the mangas by Mitsuru Adachi(his mangas was the best!). Childhood friends -> Unrequited/onesided love -> lovers , friendships,sports, drama, heart-ache, boarding life......they kinda have those in common. Just saying.....    


Wednesday, January 15, 2014

HAID & MASJID : Baca jangan lompat2

Berkenaan HAID & MASJID
By Ibnu Batoota Owsem
16 December 2012 via Mobile

Setelah 2,3 hari aku ulang ulang kaji dan muzakarah pasal haid dan masjid dengan syaikhul hadis disini,maka disimpulkan disini bahawa secara ijmak soreh(sepakat yang kuat) bahawa:

-wanita yang haid itu haram secara mutlak untuk duduk,lepak2,dalam ruang solat masjid.

-kat koridor,kaki lima dibenarkan,sebab ia dikira luar masjid,melainkan tanah yang diwakafkan untuk niat ruang solat masjid tu diorang buat koridor,maka koridor tu pun dikira masjid dan haram duduk kat situ,tapi kebiasaannya,tanah wakaf masjid hanya dijadikan ruang solat dan ditutup dengan dinding(bangunan masjid),maka koridornya tidak termasuk masjid,so kalau nak dengar ceramah,lepak la kat koridor,atau bilik asing macam bilik untuk kelas fardhu ain,tempat wudu,dapur,dewan dan lain2 asalkan bukan ruang solat masjid yang utama.

-surau dan musollah bukan masjid jadi harus berada dalamnya,tapi lebih baik hindarkan sebab ia tempat suci yang khusus digunakan utk solat,wajib hormati benda suci dalam islam.

-Harus untuk lalu dalam masjid dengan syarat tidak khuatir darah menitis dalam masjid.(perkara ni yang ramai salah faham,diorang fikir zaman dulu haram masuk masjid sebab tak de pad yang baik untuk tahan darah dari menitis dan kononnya sekarang dah ada macam2 pad ini,pad itu,i-pad pun ada,maka kononnya tak haram masuk masjid sebab tak menitis darahnya,ini satu bentuk kejahilan murokkab,sebab wanita haid haram masuk masjid bukan sebab takut menitis,tapi sebab diri mereka sendiri tu yang kotor dan berhadas besar,sama macam haram sentuh quran kalau kita berhadas kecil sebab quran lebih mulia dari masjid,jadi bukan perempuan haid je haram masuk masjid,orang berjunub,laki yang keluar mani dan belum mandi wajib pun haram masuk masjid juga sebab mereka semua BERHADAS BESAR,ayuh mari keluar dari KEJAHILAN!).

Dalilnya:

Quran:

"Janganlah kamu mendekati solat sedangkan kamu dalam keadaan mabuk sehingga kamu mengetahui apa yang kamu perkatakan dan (jangan dekati masjid) dalam keadaan berjunub melainkan melintas sahaja sehinggalah kamu mandi wajib."

(Suran an-Nisa: ayat 43).

Ayat ini muhakamat,bukan mutasyabihat,jadi perintahnya itu solid,tiada khilaf dan tidak boleh timbulkan khilaf,jelas terang dan bersuluh bahawa seseorang yang BERHADAS BESAR haram untuk masuk masjid kecuali LALU sahaja.

Aku check sababun nuzul kitab imam suyuti ayat ni merujuk kepada beberapa sahabat ansar yang pintu rumah mereka di sebalik masjid dan terpaksa masuk masjid untuk masuk ke rumah mereka,so di kalangan mereka ada yang berhadas besar dan takut nak keluar sebab masjid tempat suci,nak mandi wajib,air pulak tak da dalam rumah,jadi allah benarkan mereka lalu dalam masjid untuk pergi amek air untuk mandi wajib.

Dalam tafsir ibn kathir lak dia tulis ayat ni untuk orang junub(keadaan selepas berjimak),tapi orang haid dan nifas juga termasuk sebab sama2 berhadas besar.

Dalam tafsir tanwirul miqbas iaitu tafsir sepupu nabi yang bernama ibn abbas r.a pulak cakap "tempat solat" yang dimaksudkan dalam ayat quran tu memang masjid jadi jangan dekati kalau berhadas besar.

Dalil hadis:

Dalam kitab iqna' dan tahzib(fiqh mazhab syafie) ada diorang bagi hadis riwayat abu daud,dari aisyah yang nabi bersabda " TIDAK HALAL bagi orang berjunub dan wanita haid untuk masuk ke masjid."

Pastu ada lagi hadis sahih riwayat imam muslim yang nabi mintak aisyah r.ha ambil kan sejadah dari masjid(rumah aisyah dan masjid nabawi bekembar).

Tapi aisyah jawab, "inni haaidh" yakni sesungguhnya aku sedang haid..jadi ibunda tercinta kita telah faham hukum bahawa haram masuk masjid kalau haid,sebab tu dia cakap camtu,tapi nabi jawab lebih kurang: "perkara haid tu bukan di tangan(kawalan) kamu" ,ulama hadis tafsirkan ini sebagai nabi suruh pergi amek juga sejadah dalam masjid sebab wanita haid harus lalu dalam masjid(dalil dari ayat quran tadi),bukannya nabi suruh dia pergi duduk dalam masjid lepak2.

Aku lihat pula dalam kitab2 imam yang 4,nak cerita panjang susah,aku buat kesimpulannya iaitu:

1. Imam Hanafi dan ribuan ulamanya: HARAM masuk masjid kecuali dalam keadaan darurat e.g: tiada air utk mandi.

2. Imam Maliki dan ribuan ulamanya: Org yg junub TIDAK BOLEH masuk, samada berhenti atau lalu saja (masuk dr satu pintu dan keluar dr pintu yg lain). Ada pengecualian bagi yg dalam darurat seperti takut binatang buas, atau orang jahat , dan org yg rumahnya di dalam masjid- dgn syarat hendaklah bertayammum dahulu sbl masuk jika mahu stay lama utk sembunyi,tapi kalau nak lalu je tak perlu,tapi kalau darurat sangat dan tak sempat wudu,boleh terus sembunyi dalam masjid.

3. Imam Syafie: Orang yg junub atau haid BOLEH masuk ke dalam masjid, sekadar LALU. Syaratnya, tidak boleh berhenti atau berpatah balik, dan tidak boleh sampai mengotorkan masjid.

4. Imam Hambali: Orang yg junub atau haidz BOLEH sekadar LALU di dalam masjid, bahkan boleh berpatah balik (dgn syarat tidak mengotorkan), TETAPI TIDAK BOLEH BERHENTI di dalam masjid.

Soalan: tapi ustaz saya cakap boleh masuk dalam masjid lepak dengar ceramah!!!sebab nak menuntut ilmu..guane ustad???

Jawapan: samada yusuf qardawi,dr.maza,tok guru nik aziz,ulama umno,ulama pas,ulama tabligh,ulama sufi atau sapa saja yang cuba pandai2 buat fatwa baru yang khilaf dengan ayat quran dan hadis yang qat'ie serta ijmak yang soreh,maka pendapat mereka tertolak setolak2nya sebab:

1)Mereka ustaz biasa dan bukan mujtahid seperti 4 imam mazhab,dan untuk layak jadi mujtahid imam ahmad rah cakap kena hafal PALING KURANG 400 000 hadis sohih berserta sanadnya kepada nabi,itu minimum dalam bidang hadis SAHAJA,belum lagi puluhan cabang ilmu yang lain seperti usul quran,usul fiqh,ifta,balaghah,mantik,nahu,sorof,bayan dan lain2.Jadi ulama2 zaman sekarang walaupun mereka diagungkan media dan ada ribuan pengikut,tapi hakikatnya mereka bukan mujtahid dan TIDAK LAYAK MENGUTARAKAN KHILAF TERHADAP PERKARA INI.

2)Ijmak soreh dalam 4 mazhab ni sangat kuat,bayangkan dalam mazhab syafie je ada ribu2 ulama,campur lagi 3 mazhab,maka ada ratusan ribu ulama yang bersepakat,dan mereka bukan ulama biasa,tiba2 ada ustad kat universiti yang baca kitab arab tak de baris pun merangkak2 nak khilaf dengan mereka dengan menghalalkan orang haid masuk masjid,maka suruh ustad tu balik jaga anak je..lebih baik diam daripada menyesatkan umat.

MUKTAMAD ! ! !