Assalamualaikum Warahmatullahiwabarakatuh!
Selamat Hari Raya Aidilfitri!! Maaf Zahir & Batin!!
Berlalu lah sudah Ramadhan, sebulan berpuasa...Tiba Syawal kita rayakan, dengan rasa gembiraaaaaaa...
Walaupon mak ngan ayah berada di perantauan, kitorang still beraya dengan gembiranya(walaupon x sebest bile derang ade).
Raya kali ni, tender ketupat diambil alih oleh anak pakcik Hamirdin tanpa supervisor makcik Latifah. Alhamdulillah, menjadi hokeh! tade ketupat yg keras cam batu atau pon yg lembik macam air. Cantek. Makcik Latifah siap kata nak amik kitorang tok taun depan lagi..wah wah..bukak bisnes ni laku ni (kembang serombong yours truly :p)
Hari ni yours truly nak ajo cara2 nak buek ketupat sampai siap dah bleh makan. Mende yg korang kene ade :-
1. Jari2 yg mendengar kata otak
2. Mata yg tajam
3. instinct
4. Daun Kelapa (kalo korang pakai reben, aku tatau la kalo rebus die bertahan ke tak. kalo nak experiment, dipersilakan la ek. Tak halang. Dapat result sile bagi tau aku)
Step 1 : gulungkan daun kelapa kat jari halus kiri & kanan tangan korang. Bermula dari bontot daun tu(bhgn hujung daun yg besa) lilitkan 3 kali macam kat gambar bawah. Hasilnya, kat tangan Kiri, Bontot daun dok dekat 2 ngan tapak tangan menunjuk langit dan tanduk daun(Bhgn hijung daun yg tajam) dok dekat2 dengan hujung jari menunjuk lantai. Tangan Kanan, Bontot daun dok dekat 2 ngan tapak tangan menunjuk lantai dan tanduk daun dok dekat2 dengan hujung jari menunjuk langit. Kalo susah sangat nk paham, tengok je gambar bawah
Step 2 : gulungkan sedikit bahagian tanduk daun di tangan kanan cam dalam gambar kat bawah
Step 3 : Masukkan daun yg digulung tadi kat daun disebelah tangan kiri diselang selikan. Atas daun, bawah daun, atas daun.
Step 4 : Amik lagi daun lilitan kedua di tangan kanan, dan anyamkan(x tau nk gune perkataan ape) kat daun di tangan kiri. cam step sebelom ni. tinggal lagi, kali ni susunkan daun mengikut tarian bawah, atas, bawah. macam dalam gambar kat bawah
Step 5: ulang step 3 untuk lilitan terakhir di tangan kanan ke daun tangan kiri. Hasilnya akan dapat cam gambar kat bawah. tengok betol2 ek daun die tu.
Step 6: flipkan ketupat tu bawak naik atas. bio2-2 tanduk kepala ada kat atas. Skang ni tanduk kepala ade kat bhgn A dan B (gambar bawah). Tanduk A(melintang) akan dibawa ke bawah (ikut arrow) diselang selikan . Tanduk B (menegak) pon akan di bawa ke kedudukan cam dalam gambar kat bawah. ikut arrow ek. bile korang dah satukan kedua2 tanduk, satukan pulak bontot2 daun tu. Bawak C dan D kat tempat tanduk mule2 berdiri tadi. (lihat gambar2 kat bawah)
Step 7: Ketatkan ketupat. Kalo boleh bio daun part bontot tu pendik dan part tanduk tu panjang.
Step 8: part ni keluarga aku panggil matikan daun. Maksudnye, selitkan part hunjung bontot tu dalam daun2 ketupat tu. bio jadi cam gambar kat bawah. dah tak nampak da bontot. Tujuan die supaya bile da masukkan beras, beras tak cicir keluar.
Step 9: Masukkan beras dalam ketupat. Mule2, bukak pintu ketupat tu dulu. antara 2 tanduk daun ade satu part yg korang bleh tarik(lemah lembut ye tarik tu). bile da nampak bhgn dalam ketupat tu, masukkan beras yg dah dibasuh.masukkan beras sampai korang penuh separuh daun. Tips, pastikan beras satu line dari bucu ke bucu (kedudukan ketupat, tanduk kat atas, bontot kat bawah, bhgn slain bontot dan tanduk adalah bucu2)
Step 10: ikatkan ketupat2 tadi 10-10 atau 5-5. ikut suke hati. Masukkan dalam periuk
Step 11: Rendam dalam air, letak garam dan daun pandan. Rebus sampai masak.(lebih kurang 4-5-6 jam)
Step 12: Dah masak, toskan. Sidai kat jemuran.
Step 13: Makan!! jangan lupe letak lauk sambal, lodeh(yours truly faveret) ngan rendang. Nyum nyum nyum........
Tak tau la bergune ke tak tunjuk ajar aku. Tapi, raya tahun depan selamat mencube!
Selamat Hari Raya Aidilfitri!! Maaf Zahir & Batin!!
Berlalu lah sudah Ramadhan, sebulan berpuasa...Tiba Syawal kita rayakan, dengan rasa gembiraaaaaaa...
Walaupon mak ngan ayah berada di perantauan, kitorang still beraya dengan gembiranya(walaupon x sebest bile derang ade).
Raya kali ni, tender ketupat diambil alih oleh anak pakcik Hamirdin tanpa supervisor makcik Latifah. Alhamdulillah, menjadi hokeh! tade ketupat yg keras cam batu atau pon yg lembik macam air. Cantek. Makcik Latifah siap kata nak amik kitorang tok taun depan lagi..wah wah..bukak bisnes ni laku ni (kembang serombong yours truly :p)
Hari ni yours truly nak ajo cara2 nak buek ketupat sampai siap dah bleh makan. Mende yg korang kene ade :-
1. Jari2 yg mendengar kata otak
2. Mata yg tajam
3. instinct
4. Daun Kelapa (kalo korang pakai reben, aku tatau la kalo rebus die bertahan ke tak. kalo nak experiment, dipersilakan la ek. Tak halang. Dapat result sile bagi tau aku)
Step 1 : gulungkan daun kelapa kat jari halus kiri & kanan tangan korang. Bermula dari bontot daun tu(bhgn hujung daun yg besa) lilitkan 3 kali macam kat gambar bawah. Hasilnya, kat tangan Kiri, Bontot daun dok dekat 2 ngan tapak tangan menunjuk langit dan tanduk daun(Bhgn hijung daun yg tajam) dok dekat2 dengan hujung jari menunjuk lantai. Tangan Kanan, Bontot daun dok dekat 2 ngan tapak tangan menunjuk lantai dan tanduk daun dok dekat2 dengan hujung jari menunjuk langit. Kalo susah sangat nk paham, tengok je gambar bawah
Step 2 : gulungkan sedikit bahagian tanduk daun di tangan kanan cam dalam gambar kat bawah
Step 3 : Masukkan daun yg digulung tadi kat daun disebelah tangan kiri diselang selikan. Atas daun, bawah daun, atas daun.
Step 4 : Amik lagi daun lilitan kedua di tangan kanan, dan anyamkan(x tau nk gune perkataan ape) kat daun di tangan kiri. cam step sebelom ni. tinggal lagi, kali ni susunkan daun mengikut tarian bawah, atas, bawah. macam dalam gambar kat bawah
Step 5: ulang step 3 untuk lilitan terakhir di tangan kanan ke daun tangan kiri. Hasilnya akan dapat cam gambar kat bawah. tengok betol2 ek daun die tu.
Step 6: flipkan ketupat tu bawak naik atas. bio2-2 tanduk kepala ada kat atas. Skang ni tanduk kepala ade kat bhgn A dan B (gambar bawah). Tanduk A(melintang) akan dibawa ke bawah (ikut arrow) diselang selikan . Tanduk B (menegak) pon akan di bawa ke kedudukan cam dalam gambar kat bawah. ikut arrow ek. bile korang dah satukan kedua2 tanduk, satukan pulak bontot2 daun tu. Bawak C dan D kat tempat tanduk mule2 berdiri tadi. (lihat gambar2 kat bawah)
Step 7: Ketatkan ketupat. Kalo boleh bio daun part bontot tu pendik dan part tanduk tu panjang.
Step 8: part ni keluarga aku panggil matikan daun. Maksudnye, selitkan part hunjung bontot tu dalam daun2 ketupat tu. bio jadi cam gambar kat bawah. dah tak nampak da bontot. Tujuan die supaya bile da masukkan beras, beras tak cicir keluar.
Step 9: Masukkan beras dalam ketupat. Mule2, bukak pintu ketupat tu dulu. antara 2 tanduk daun ade satu part yg korang bleh tarik(lemah lembut ye tarik tu). bile da nampak bhgn dalam ketupat tu, masukkan beras yg dah dibasuh.masukkan beras sampai korang penuh separuh daun. Tips, pastikan beras satu line dari bucu ke bucu (kedudukan ketupat, tanduk kat atas, bontot kat bawah, bhgn slain bontot dan tanduk adalah bucu2)
Step 10: ikatkan ketupat2 tadi 10-10 atau 5-5. ikut suke hati. Masukkan dalam periuk
Step 11: Rendam dalam air, letak garam dan daun pandan. Rebus sampai masak.(lebih kurang 4-5-6 jam)
Step 12: Dah masak, toskan. Sidai kat jemuran.
Step 13: Makan!! jangan lupe letak lauk sambal, lodeh(yours truly faveret) ngan rendang. Nyum nyum nyum........
Tak tau la bergune ke tak tunjuk ajar aku. Tapi, raya tahun depan selamat mencube!
Comments