Skip to main content

Frangipane Tart with Fresh Berries

UDah lama da sebenarnye berniat nak buat mender ni. Tapi, selalu je ade aral. Malas lah. Balik lambat dari kerjer la. tade bahan la. Nak beli bahan tapi tershopping kasut sampai dah terlambat balik rumah la(slurrving those shoes!).pendek kate, macam2 lah.

So, hari ni, bangun sikit punye awal. ikut mak ngan ayah gi tesco beli bahan. sekali strawberries ngan berries tade daa. yg ade, blue berries.haiyaa..(tgk! kan aku da kate. byk cabaran!! nasib baik hari ni hati aku tabah sikit)

jadi nye, balik umah, buat doh utk dijadikan base dulu. siap doh, masuk dalam peti ais. kalo ikutkan si Matt dari Masterchef series tu, kene biarkan si doh tu dok dalam peti ais paling kurang satu jam.kalo 2 jam, lagi better(tapi dalam kes aku,aku letak dalam peti ais. Mana x nye,terpaksa berdeshum ke Alamanda nk kutip strawberries ngan berries.berries tade, so gantikan ngan (lupe kejap ape nama buah kecik tu)......oh ye, ceri.

balik umah, amik apron, amik bahan2 y diperlukan...henshin! masterchef!
....................
....................
pendek kate......it is a breath from a complete disaster!

pertama, doh tu,selepas aku uli cantik2, tak dapt nk dipindahkan kat dalam tin tart. bile nk angkat je doh tu masuk dalam tin, die koyak. tapi tade la aku tension pon. tarik rambut je. so, penyelesain yang aku amik, selepas uli, masuk kan je ape yg termampu masuk. doh koyak pon koyak la. ape susah. aku tampal je la balik kat dinding tin tu. habis cite

kedua, aku termasukkan frangipane tu penuh2 pasal malas nk ade baki(tapi still tak habis pon. ade je buat 2nd batch). sudahnye, bile masuk dalam over, habis macam lavar dah aku tengok. melimpah2 membuak2 keluar. starberries aku pon habis dah kene tutup..waaaa...

Ketiga, lepas 35 minit, aku kuarkan batch yg pertama tu. Tetapi!!! bahagian tengah tart tu tak masak lagi!!waaaa. lapisan atas aku tengok dah sikit punye itam.ngaaaa... ah, otak aku cakap, tarik lapisan atas,alihkan, pastu masukkan balik tart dalam oven. solosai! huhuhu...sungguh bijak otak aku ni kan!

tapi..korang try arr bake something, keluarkan pastry dari oven, pastu masuk balik. sile la tengok ape yg terjadi.....

Tapi takper, baru 1st time buat..

Nak tau cane nk buat, pergi tgk Masterchef Australia Season 2 episode 41. That Matt guy make it seems so freaking easy!

Method

Step 1: Preheat oven to 180°C. Grease and line the base of a 18cm loose bottomed tart tin.


Step 2: To make the pastry, add the flour, icing sugar and butter to the bowl of a food processor and pulse until the mixture resembles coarse breadcrumbs. Add the egg and pulse again until the dough comes together. Wrap in cling wrap, then rest in the fridge for about 1 hour.


Step 3: On a lightly floured surface, roll out half of the pastry until 3-4mm thick. (you can freeze the remaining pastry for up to 4 weeks). Line the tart tin with pastry, then rest in the fridge for 15 minutes.


Step 4: For the frangipane, cream the butter and sugar in an electric mixer until pale and fluffy. Add the eggs and egg yolk, one at a time until incorporated in the mixture. Fold in the almond meal and dark rum.




Step 5: Remove the tart tin from the fridge. Brush half of the strawberry jam over the bottom of the tart, then spread the frangipane on top. Scatter over half of the berries, pressing lightly into the mixture. Bake in the oven for 30-35 until golden and cooked through. Remove from the oven and brush lightly with remaining strawberry jam. Serve with whipped cream and remaining berries.


PS: aku gantikan Dark Rum ngan gule merah. info tu aku dapat dari kebijaksanaan Prof Gugel. tapi, aku tatau la berkesan ke tak. Almaklumla tak penah minum rum. so al jalan saja laa..

The Tart is sooo freaking sweet. sort of sweeter than sweets. =____=

Comments

a.T.i.e.Q.a said…
nakkkkkkk!!!!!!!!!!!!!

Popular posts from this blog

our JoY

Skang ni, umah aku(err..umah mak ayah aku sebenonye) penuh gile dgn gelombang gelombang warna warni pelangi. ya. tak tipu. betol ni. semonye disebabkan angel kecik yg sangat comel bernama baby Faris. serius..aku bangun je, mesti nak tgk baby Faris.mesti nak cium2 baby Faris.mesti nak pegang pegang baby Faris. Sayang giller aku kat baby Faris. aint he the cutest baby ever! what more he got 2 cute little dimples on his cute little chubby cheeks. aawww... ni omak nye..hehehe..tombam laie. ni ha baru nak diet. omak den kata Kak Long taleh makan askem tok stahun.harharhar..naseb le ps: MakLang pon MakLang le..dah give up ngan panggilan Aunty Alang dah some asik komplen je. plus it's too mouthful. tak kose den

bosan

aku.. kalo bosan je mesti on internet asal tatau nak buat ape je, mesti surf internet kalo sehari tak ngadap masuk internet ni, tergeletek-geletek rasanye badan ni(macam ni agaknyer perasaan seorang addict bile....) persolannye sekarang... ape aku nak buat bile aku tgh bosan tapi aku bosan melayan internet. (did you guys get what I mean?) haih......... melayan novel lagi baik..

Air yang tenang jangan disangka tiada buaya

 Lama sudah ku tidak mengintai blog ni. Hahahaha... Kehidupan ku sekarang agak tenang dalam melayari ribut badai kehidupan. Alhamdulillah dapat merasai kenikmatan ketenangan tiupan angin walaupun adakalanya di timpa hujan, bersyukur sangat.. Masuk tahun ni dah hampir 7 tahun aku menjaga Hafizuddin dan Maryam. Dan apa yang aku boleh katakan, insyaAllah aku dah masuk dalam fasa berdamai dengan ketentuan Illahi.  Jujur, sebelum aku agak marah dan rasa terbeban dengan tanggung jawab yang terpaksa aku galas. Dalam diam aku marah orang sekeliling aku yang meletakkan tanggugjawab ini pada aku.  Menjaga anak-anak tak senang okey. Satu, aku ni seorang moody..emosi bagai gunung berapi..hatta 1 batu kecil mampu meletuskan api. Dan aku selalu berfikir, mungkin sebab mereka bukan keluar dari badanku sendiri maka haruman kasihku pada mereka pudar sekali. Seringkali memerlukan baja agar harumannya mekar mewangi... Tau tak dari mana aku dapat baja? Ada sekali tu aku rasa lelah sangat. Me...